W aromatycznym świecie zapachów

czwartek, 12.03.2015r.
Autor: napisał/a 43 artykułów.

Abbey,_Edwin_Austin_-_Potpourri_-_1899Zmysł zapachu, chociaż jest jednym z elementarnych, nie jest zmysłem tak podstawowym, jak dotyk. Człowiek uczy się każdego zapachu od narodzin, poznając jego intensywność, a z czasem utożsamiając poszczególne aromaty z ludźmi, miejscami i sytuacjami. Zapachy otaczają  wszystkich i obecne są we wszystkich miejscach na świecie. Inaczej pachnie miasto, a inaczej las czy pustynia, inna jest woń dziecka, a inna osoby starszej. Jak to się stało, że spośród tylu różnych zapachów tylko niewielka część jest używana do tworzenia perfum? Od czego zależy zmysł powonienia?

Co to za zapach?

Za odczuwanie jakichkolwiek zapachów odpowiedzialne jest powietrze, które w swojej pierwotnej, czystej formie składa się w głównej mierze z azotu (78 proc.) i tlenu (21 proc.). Wszelkie aromaty unoszące się w powietrzu trafiają następnie do nosa, na zakończenia nerwów węchowych. Tak przygotowana informacja dociera do mózgu w postaci impulsu, który jest przetwarzany i odczytywany jako konkretny zapach. Człowiek, ze względu na proces oddychania, który jest tożsamy z wdychaniem wszechobecnych woni, jest atakowany przez zapachy bez przerwy. Mnogość wonności jest tak duża, że niemożliwe jest odebranie ich wszystkich jednocześnie, dlatego też mózg nauczył się odrzucać zbędne bodźce już w podświadomości. Zapachy docierające do świadomości to tylko niewielki ułamek ogromnej, aromatycznej mozaiki.

Odczuwany zapach nie zawsze jest jednak ładny, bardzo często do mózgu dociera sygnał informujący, że w pobliżu znajduje się źródło okropnego smrodu. Z tym problemem poradził sobie język, tworząc odpowiednie słowa, takie jak „zapach” jako ogólne określenie woni przyjemnej oraz „smród” – dla wszelkiego rodzaju fetorów.

Vintage_Atomizer_Perfume_BottleCoś tu ładnie pachnie!

Zapachy, poza tym, że są nieodłącznym elementem codzienności, potrafią wpływać na bardzo wiele aspektów życia. Ich potężna moc wykorzystywana jest w medycynie, marketingu, kulinariach, perfumiarstwie… Beata Hoffmann w swojej książce Perfumy. Uwarunkowania kulturowo-społeczne podaje przykłady sytuacji i miejsc, w których odpowiedni aromat jest bardzo istotny: zapach może wpływać na reakcje fizjologiczne; regulować wydzielanie enzymów trawiennych, wywoływać zmiany ciśnienia krwi, szybkości tętna i oddechu czy choćby wpływać na ilość wydzielanego potu. Woń może wywoływać senność, odprężenie, ale też wzmacniać rozdrażnienie, niepokój czy nawet agresję. Może wzmagać podniecenie seksualne, ale też budzić odrazę. […] Niektóre mogą zwiększać tendencję do gry w kasynach, zmieniać czas podejmowania decyzji, wpływać na zamiar wejścia do sklepu, skłaniać do dłuższego przebywania w restauracji.

Wprawdzie wydawać by się mogło, że odczuwanie zapachu i smrodu jest jednakowe dla wszystkich ludzi, jednak w rzeczywistości każdy posiada inną tolerancję na zapachy, zależną od biologii oraz kultury, w której się wychował. Przekonuje o tym Jean-Francois Staszak, francuski geograf, który zauważył, że za faktem rozpoznawania zapachów jako ładne lub brzydkie stoi pewien fenomen społeczny i kulturowy. Podczas gdy dla ludzi z Europy czy Ameryki sfermentowana kapusta będzie wydzielała niesamowity odór, dla Koreańczyka będzie kojarzyła się z kuchennymi aromatami, a co za tym idzie, z czymś przyjemnym. Staszak wyodrębnia dodatkowo zapachy neutralne, jednakże z niektórych względów nieprzyjemne takie jak zapach gazu – niepożądany ze względu na łączące się z nim niebezpieczeństwo.

1 2

W aromatycznym świecie zapachów
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.