Bez glutenu = bez jedzenia?

czwartek, 29.01.2015r.
Autor: napisał/a 35 artykułów.

gluten2m.wBez glutenu można żyć tak samo jak bez mięsa, cukru lub nabiału. Problemem jest tylko to, że gluten jest prawie wszędzie. Jak więc przejść na dietę, nie rujnując przy tym portfela?

Gluten? – Nie, dziękuję

Chociaż gluten nie jest niczym nowym, to od niedawna stał się tematem wielu dyskusji. Słowo znane wcześniej osobom chorym na celiakię przestaje brzmieć obco także reszcie społeczeństwa. Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, która znajduje się w zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies. Odpowiada m.in. za kleistość produktów wytwarzanych z glutenowych zbóż. Gluten jest neutralny dla osób zdrowych, a produkty, w których występuje, stanowią ważną część diety.

Nieco inaczej jest w przypadku osób chorych. Dietetyk Aneta Kościołek na portalu parenting.pl pisze: Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko białku – gliadynie obecnej w glutenie. W wyniku procesu chorobowego następuje uszkodzenie lub w zaawansowanej postaci zniszczenie kosmków jelitowych, za pomocą których organizm wchłania składniki odżywcze ze spożytego pokarmu.

Członkowie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na stronie www.celiakia.pl zaznaczają, że bardzo ważne jest rozróżnienie wśród nietolerancji glutenu trzech jednostek chorobowych: celiakii, alergii i nadwrażliwości. Autorzy strony stowarzyszenia piszą: Celiakia to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. W przypadku uczulenia alergenem jest gluten, którego spożycie może wywołać reakcję w postaci duszności, alergii skórnych lub problemów z układem pokarmowym. Reakcje po zjedzeniu uczulających pokarmów mogą być natychmiastowe lub ujawnić się dopiero po dwóch dniach. Z kolei nadwrażliwość została opisana jako przypadek, w którym wykluczono celiakię oraz alergię, ale mimo tego pacjenci odczuwają dyskomfort lub źle się czują po zjedzeniu produktów z glutenem. We wszystkich rodzajach nietolerancji należy przestrzegać diety bezglutenowej, jednak w przypadku alergii lub nadwrażliwości nie zawsze jest ona dożywotnia.

Na edukacyjnym portalu celiakia.net.pl można przeczytać o diagnozowaniu nietolerancji na gluten: Zwykle należy wykonać kilka badań. Testy obejmują badanie krwi na obecność przeciwciał, biopsję jelita (aby stwierdzić zmiany w błonie śluzowej, tj. zanikanie kosmków) oraz badania genetyczne. Prawidłowa diagnoza może być postawiona jedynie przez lekarza specjalistę.

Tekturę raz, poproszę

Dieta bezglutenowa, zwłaszcza na początku, wymaga wytrwałości i samokontroli. Wyeliminowanie kilku rodzajów zbóż z jadłospisu to nie wszystko. Trzeba też unikać produktów, które te zboża zawierają. A to, jak się okazuje, nie jest takie proste. W dojściu do wprawy pomocny będzie praktyczny poradnik Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Jego autorki podpowiadają, jaka żywność jest naturalnie bezglutenowa, a które produkty należy omijać.

Dietetyk Magdalena Czyrynda-Kolęda w wywiadzie dla serwisu naTemat mówi, w czym może znajdować się gluten: w żywności przetworzonej, np. w postaci panierowanych kotletów, zupek w proszku czy gotowych wyrobów garmażeryjnych, różnego typu sosach, musztardach, majonezach, jak również – w alkoholu. Ostatnio niestety gluten można znaleźć nawet w produktach mlecznych, zwłaszcza tych niskotłuszczowych oraz przetworzonych produktach mięsnych. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet i szukanie produktów z logo przekreślonego kłosa, które są wolne od glutenu.

1 2

Bez glutenu = bez jedzenia?
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.