Dieta dr Budwig

czwartek, 03.07.2014r.
Autor: napisał/a 10 artykułów.

1024px-From_flax_to_linseed_oil.Czy to możliwe, aby kuracja oparta na zmiksowanym oleju lnianym z twarogiem leczyła tysiące osób? Dieta lecznicza zawierająca oleje i białka, przez 60 lat z powodzeniem pomogła ponad 3000 osób z chorobą nowotworową i innymi infekcjami. Dieta dr Budwig może pozytywnie wpłynąć na osoby chore, a osobom zdrowym na pewno nie zaszkodzi.

Skąd się wzięła?

Czy olej i białko może pomóc w leczeniu nowotworu? Pewna niemiecka biochemiczka stwierdziła, że tak. Ułożona przez nią dieta jest ceniona od lat i coraz częściej używana, nie tylko przez osoby chore. Kwasy omega-3 posiadają wiele mechanizmów działania, które jednocześnie przeciwdziałają w kompleksowy sposób zachorowaniu serca, jak i układu krążenia. Pionierką badań nad kwasami omega-3 i olejem lnianym była dr Johanna Budwig – siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla, żyjąca w latach 1909-2003 aptekarka, chemiczka, a przede wszystkim twórczyni diet żywieniowych. Współpracowała z wieloma szpitalami prowadząc badania nad wpływem farmaceutyków i żywności przetworzonej na zdrowie człowieka. Następnie założyła własną klinikę, w której przyjmowała pacjentów z chorobami nowotworowymi, stwardnieniem rozsianym i przewlekłymi stanami zapalnymi. Dr Budwig opracowała dla swoich pacjentów dietę, nazywaną dziś jej nazwiskiem, której zasady ogłosiła w 1951 roku. Zdarzały się osoby, którym lekarze dawali jedynie godziny życia, a ona potrafiła doprowadzić do ich całkowitego wyleczenia.

Wartość pożywienia

To nie ma nic wspólnego z przestrzeganiem jakiejś surowej diety, to tylko kwestia rozstrzygnięcia, jakie pożywienie ma dla naszego zdrowia największą wartość, a jakie nie daje nic, czy wręcz szkodzi – to słowa Johanny Budwig. Dieta jej autorstwa bogata jest w antyoksydanty i kwasy omega-3. Nakłania do bycia świadomym, gdzie ukrywają się szkodliwe tłuszcze, które powinno się zamienić na zdrowy olej lniany, który wchodzi w skład podstawowych elementów kuracji. Do składników diety należą przede wszystkim: ser biały odtłuszczony, siemię lniane, sok z kiszonej kapusty, olej kokosowy, miód, sok z marchwi, papai, ananasa oraz warzywa i owoce. Wymienione produkty potrafią tworzyć między sobą bardzo silne związki o pozytywnym oddziaływaniu na organizm człowieka. W diecie ważne jest, aby produkty były ekologiczne, niezawierające konserwantów, barwników, wypełniaczy, wzmacniaczy smaku, gdyż ma to ogromne znaczenie dla zdrowia.

1 2

Dieta dr Budwig
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.