Energia z natury

czwartek, 08.05.2014r.
Autor: napisał/a 12 artykułów.

jacek (2)Ogólnodostępne w sklepach napoje energetyzujące stają się coraz popularniejsze wśród młodzieży i osób dorosłych. Firma analityczna Euromonitor International wykazała, że statystyczny Polak wypija 1,9 litra tych napojów rocznie. Nawet w tak niewielkich ilościach ich wpływ na organizm jest destrukcyjny, ponieważ mogą wywoływać problemy z sercem, zaburzenia pracy wątroby, bezsenność, stany lękowe, depresję, spadek stężenia magnezu i wapnia we krwi. Mimo tego, napoje stymulujące zyskują na popularności. Wiele osób zastanawia się, czy można osiągnąć podobny poziom pobudzenia wykorzystując w tym celu rośliny.

Kawa

Najpopularniejszym naturalnym napojem pobudzającym jest kawa. Badania rynku spożywczego przeprowadzone w Polsce przez Euromonitor International w 2012 r. wykazały, że przeciętny Polak wypija filiżankę tego napoju dziennie. Ziarna kawowca zostały sprowadzone do Europy z Etiopii ok. XVI w. Kawę przyrządza się z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca – procesowi, dzięki któremu sproszkowany koncentrat szybciej rozpuszcza się w wodzie. Działa pobudzająco i orzeźwiająco dzięki zawartości kofeiny. Przyspiesza przemianę materii i usprawnia myślenie. Zawarte w niej przeciwutleniacze zapobiegają powstawaniu wolnych rodników – związków przyspieszających starzenie. Badania profesora chemii Joego Vinsona z Uniwersytetu w Scranton dowiodły, że zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby,cukrzycę typu II czy chorobę Parkinsona. Same plusy? Niekoniecznie. Oprócz pozytywnych, kawa ma także negatywne właściwości. Zawarta w niej kofeina osłabia pamięć, zwiększa uczucie niepokoju i lęku, tzw. zdenerwowanie kofeinowe oraz powoduje fizyczne uzależnienie. Według badań naukowców z Narodowego Instytutu Bezpieczeństwa i Zdrowia w Stanach Zjednoczonych, utrudnia zasypianie, może zwiększać poziom cholesterolu oraz prawdopodobieństwo wystąpienia ataku serca, u osób o wolnym metabolizmie nawet o 133% w przypadku wypijania powyżej 4 filiżanek dziennie. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować z kawy. Naukowcy uważają, że górna dzienna granica jej spożycia to 4 filiżanki, więc każdego poranka możemy delektować się jej smakiem i zapachem bez obaw.

1 2 3

Energia z natury
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.