Harland Sanders

czwartek, 27.08.2015r.
Autor: napisał/a 10 artykułów.

hartlandsanders2c.mJego nazwisko samo w sobie wielu osobom nie powie zupełnie nic, za to gdy zestawić z nim wizerunek starszego pana, ubranego w charakterystyczną czarną muchę oraz z serdecznym uśmiechem widniejącym znad siwej szpicbródki, mało kto nie skojarzy go z marką sieci KFC. Niezwykłości tej postaci warto poświęcić chwilę i dowiedzieć się o niej czegoś więcej.

Krętymi ścieżkami do sukcesu

Harland Sanders urodził się 125 lat temu, 9 września 1890 roku w mieście Henryville w stanie Indiana. Kiedy był małym chłopcem, stracił ojca. Wtedy właśnie utrzymaniem rodziny i domu zajęła się jego matka, a mały Sanders, zmuszony sytuacją, zaczął gotować posiłki swojemu młodszego rodzeństwu. Taki przebieg zdarzeń sprawił, że już w wieku dziesięciu lat wyszkolił się kulinarnie do tego stopnia, iż pobliska farma zatrudniła go jako pracownika kuchni. Zarabiał tam grosze, jednak zdobywał kolejne doświadczenia. Następnie rzucił szkołę, by móc całkowicie oddać się pracy. Obejmował wiele stanowisk: był strażakiem, sternikiem parowca, sprzedawcą ubezpieczeń, kierowcą i farmerem. W międzyczasie zaciągnął się też do amerykańskiej armii na Kubie, co zaowocowało dla niego tytułem pułkownika.

Gdy skończył 40 lat, założył w stanie Kentucky własną przydrożną stację benzynową z restauracją, w której serwował własnoręcznie marynowane kurczaki. Przytrafiły mu się jednak kolejne przeciwności – w miejscu jego biznesu zarządzono budowę autostrady, na co musiał zareagować zamknięciem swojego interesu, ale mimo to znów się nie poddał. Nie przeniósł się też daleko – po przeciwnej stronie ulicy otworzył motel z restauracją. Celem nadania rozgłosu temu miejscu, inspirowany pasją gotowania, skomponował zupełnie wyjątkową, oryginalną panierkę składającą się z połączenia jedenastu ziół i przypraw. Następnym etapem w jego karierze była znów porażka – Sanders wpadł w poważne problemy finansowe i znów musiał opuścić miejsce, w które włożył wiele serca, czasu i wysiłku.

Wtedy też rozpoczął działalność opartą na dotąd nieznanym modelu biznesowym: Pomysł był prosty. Jeżdżąc od miasta do miasta, znajdował lokalną restaurację cieszącą się największym uznaniem i oferował swój wyjątkowy sposób przyrządzania kurczaka w zamian za udział w zyskach. Sanders po raz kolejny odbił się od dna, a pod koniec 1964 roku w ponad 600 amerykańskich i kanadyjskich restauracjach delektowano się już przede wszystkim chrupkimi kurczakami jego przepisu.

1 2

Harland Sanders
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.