Jabłko wielkości arbuza. GMO, czyli jak ulepszyć produkt.

czwartek, 02.10.2014r.
Autor: napisał/a 12 artykułów.

gmo_1-k.o.Był rok 1994. Pierwsza transgeniczna roślina – pomidor Flar Savr – została wprowadzona na rynek, aby podbić świat. Na czym polegała świetność warzywa? Jego cechą charakterystyczną było zmniejszenie aktywności genu poligalaktouronazy, odpowiadającego za rozkład ścian komórkowych. Właściwość ta sprawiała, że pomidor dużo wolniej dojrzewał, co miało być pomocne w jego transporcie. Idealny pomidor nie cieszył się długo swoją popularnością – ze względu na nienajlepszą odmianę, wstrzymano jego produkcję już po kilku latach.

GMO – o co chodzi?

GMO (z ang. Genetically Modified Organisms) to bardzo specyficzne żywe organizmy, które samoistnie nigdy nie pojawiłyby się w naturze. Jednak dzięki ingerencji ludzi, którzy kierowali się pragnieniem udoskonalenia i wyróżnienia swoich upraw, powstały genetycznie zmodyfikowane rośliny – zawierające geny zwierząt, bakterii, a nawet wirusów. Wszystko to za sprawą inżynierii genetycznej, która zajmuje się zmianą właściwości dziedzicznych organizmów poprzez wprowadzanie modyfikacji w ich materiale genetycznym. Pytanie, po co to wszystko? Modyfikacje organizmów – głównie roślin – mają za zadanie zwiększenie odporności na choroby, zmiany klimatyczne, uszkodzenia, długi transport albo po prostu przedłużenie świeżości produktu. Na dzień dzisiejszy naukowcy stworzyli trzy rodzaje modyfikacji genetycznych. Pierwsza grupa charakteryzuje się zmianą genów naturalnie wstępujących w danym organizmie. W drugiej, do żywego organizmu wprowadza się dodatkowe kopie genów, natomiast trzecia grupa zawiera gen pochodzący z organizmu innego gatunku, mowa wtedy o tzw. organizmach transgenicznych. Ta ostatnia jest najpopularniejszą, a jednocześnie najbardziej kontrowersyjną metodą modyfikacji, której głównym zadaniem jest ulepszenie produktu o pożądaną cechę, niewystępującą w nim naturalnie.

Tak powstał na przykład pomidor z materiałem genetycznym flądry, stworzony w celu uodpornienia go na zimno. Kolejna upragniona cecha roślin, powstała dzięki Bacillus thuringiensis – bakterii występującej w glebie, która ochrania rośliny przed szkodnikami. Taki gen bakterii bez problemu można umieścić w genomie rośliny za pomocą inżynierii genetycznej. Uprawy odporne na wirusy? Wystarczy wprowadzić do komórek roślin geny odpowiedzialne za wytworzenie otoczki białkowej u wirusa – a nasza uprawa będzie zdrowa i owocna.

Kolejnym udoskonalonym produktem był tzw. „złoty ryż” – stworzony z myślą o azjatyckich dzieciach, którym groziła ślepota. Ta odmiana ryżu powstała w 2005 roku, a jej modyfikacja polegała na pobraniu z żonkila genu beta-karotenu – prowitaminy witaminy A, odpowiedzialnego za dobry wzrok i prawidłową strukturę skóry.

1 2

Jabłko wielkości arbuza. GMO, czyli jak ulepszyć produkt.
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.