Mikrobiomy pod lupą

czwartek, 19.02.2015r.
Autor: napisał/a 12 artykułów.

mikrobiom2m.wMikroorganizmy, o których mowa, towarzyszą człowiekowi w każdej sekundzie życia, nie odstępując go ani na moment. Czyżby z miłości? Jeżeli można to tak nazwać,  jest to raczej uczucie jednostronne, ponieważ duża część społeczeństwa nie ma pojęcia o istnieniu mikrobiomów. Według naukowców stanowią one ogół mikroorganizmów, które zostały poznane i zbadane w najmniejszym jak dotąd stopniu. W czym tkwi ich tajemnica?

Wróg czy sprzymierzeniec?

Opowieść o mikrobiomach warto rozpocząć od pytania skąd się one wzięły? Każde dziecko już podczas porodu „kopiuje” swój pierwszy mikrobiom od matki. Według międzynarodowego badania, przeprowadzonego pod nadzorem m.in. badacza Roba Knighta, wynika, że flora jelitowa noworodków wyróżnia się nie tylko pod względem genów, lecz także liczby gatunków bakterii. Podsumowując wyniki badania, Knight stwierdził, że dorośli mają bardziej rozbudowany mikrobiom, ponieważ dojrzewa on według spójnego programu rozwojowego.

Jak się okazuje na każdą ludzką komórkę ciała przypada około dziesięciu różnych bakterii:  komensali, mutualistów, oraz, w rzadkich wypadkach, patogenów, czyli bakterii chorobotwórczych. Na ludzkiej skórze bytują tysiące gatunków bakterii, zazwyczaj nie tyle nieszkodliwych dla ludzkiego zdrowia, co wręcz pomocnych między innymi w trawieniu czy ochronie przed chorobami. Dlatego naukowcy apelują, że mikrobiomów nie należy się bać.


Makroznaczenie mikroorganizmów

W ludzkim organizmie znajduje się co najmniej dziesięć razy tyle bakterii, ile komórek. Stanowią one endogenną mikroflorę, która występuje przede wszystkim w układzie pokarmowym. Układ pokarmowy gromadzi zarówno szkodliwe, jak i cenne bakterie. Do tych ostatnich należą na przykład bakterie mlekowe, których niedobór może powodować wzdęcia, problemy trawienne, choroby przewodu pokarmowego czy ogólne pogorszenie stanu zdrowia. Nadmierny rozwój patogennych bakterii prowadzi do produkcji karcynogenów, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów oraz toksyn, które uszkadzają barierę śluzówkową jelit.

mikrobiom1m.w

Przyjazne dla ludzkiego zdrowia mikroorganizmy jelitowe konkurują z bakteriami patogennymi o przestrzeń życiową, dzięki czemu są naturalną barierą, która zabezpiecza przed ich rozwojem. Przykładami są chociażby bakterie fermentacji mlekowej, tj. Lactobacillus i Bifidobacterium.

Co jeszcze dobrego dla ludzkiego organizmu robią mikroorganizmy? Te z jelita grubego przeprowadzają syntezę witamin z grupy B oraz witaminy K, a co najważniejsze przyczyniają się także do obniżenia cholesterolu.

Badania dotyczące kolonizacji drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym wykazują, że oprócz stałego, 30 proc., składu mikroflory, pozostałe 70 proc. jest uwarunkowane wieloma innymi czynnikami. Naukowcy uświadamiają, że o wystąpieniu większości z tych czynników decydujemy my sami, wpływają na to przede wszystkim: styl życia, środowisko, odżywianie, choroby, antybiotykoterapia, poród, hospitalizacja czy po prostu wiek.

Zagrożony ekosystem

Jak twierdzi Martin Blaser, profesor mikrobiologii z New York University School of Medicine: niektóre gatunki współegzystujących z nami mikrobów już wymarły lub są na skraju wyginięcia. Według naukowców ludzkiej florze mikrobiologicznej zagrażają głównie dieta, leki oraz higiena. XXI wiek to dopiero początek rozwoju nauki o mikrobiomach oraz ich środowisku. Naukowcy cały czas intensywnie szukają skutecznego sposobu na uratowanie ludzkiego mikrobiomu.

 

Natalia Halik

 
Redakcja: Aleksandra Mazur
Redakcja językowa: Katarzyna Witkowska
Redakcja graficzna: Marta Wypych

Mikrobiomy pod lupą
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.