Niebezpieczne połączenia

czwartek, 20.11.2014r.
Autor: napisał/a 39 artykułów.

odzywianieZdrowe odżywianie jest bardzo ważnym elementem życia ludzi, którzy często, zazwyczaj po prostu z niewiedzy, popełniają błędy przy przyrządzaniu posiłków. Istnieje wiele produktów, które łączy się w jadłospisie, chociaż jest to niezdrowe – jak na przykład mięso z czerwonym winem, które serwowane razem, mogą doprowadzić nawet do anemii. A co złego dla organizmu zawiera w sobie biała kawa czy makaron z mięsem?

Popularna herbata z cytryną – choć smaczna – nie jest dobrym połączeniem. O ile sama cytryna jest bardzo zdrowa – ponieważ zawiera witaminę C – to w połączeniu z herbatą może nawet przyspieszyć chorobę Alzheimera! Dzieje się tak, gdyż w listkach herbaty znajduje się glin – lekki metal zwany inaczej aluminium – który w kontakcie z cytryną tworzy cytrynian glinu, związek odkładający się w mózgu. Warto wiedzieć, że glin bez cytryny nie jest przyswajany przez człowieka, dlatego picie samej herbaty nie jest szkodliwe. Innym, często występującym w jadłospisie, połączeniem jest pomidor z ogórkiem. Powszechność spożywania takiej kombinacji wskazuje na to, że nie jest ona raczej szkodliwa dla zdrowia. Nie jest, ale jak się okazuje – jednoczesne zaserwowanie tych warzyw zwyczajnie nie jest też korzystne. Zawarta w pomidorze witamina C zostaje utleniona przez askorbinazę – enzym rozkładający witaminę C – znajdujący się w zielonym ogórku.

Są jednak posiłki, przy których spożywaniu należy być bardziej uważnym. Połączenie czerwonego mięsa z czerwonym winem może doprowadzić do spadku odporności i obniżenia aktywności fizycznej, a czasami nawet do anemii. Dzieje się tak, ponieważ w winie zawarte są związki organiczne o charakterze fenolowym, czyli garbniki, które utrudniają wchłanianie żelaza znajdującego się w mięsie.

1 2

Niebezpieczne połączenia
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.