Święta znane i nieznane, czyli kolację wigilijną czas zacząć!

czwartek, 25.12.2014r.
Autor: napisał/a 43 artykułów.

swieta znane i nieznane1Święta Bożego Narodzenia poprzedzone są licznymi przygotowaniami, a także uroczystą wigilijną kolacją. Jest to wyjątkowy czas refleksji, podczas którego można głębiej zastanowić się nad polskimi tradycjami świątecznymi. Skąd zwyczaj ubierania choinki? Co spożywano podczas Wigilii przed kilkoma wiekami i dlaczego potraw powinno być 12?

Co było wcześniej?

Boże Narodzenie jako dzień, w którym urodził się Jezus Chrystus, zostało ustalone na  25 grudnia. Fakt ten dzisiaj zdaje się  oczywisty, a ludzie w Polsce nie wyobrażają sobie tych świąt bez białego puchu dookoła. Jednakże prawdziwa data narodzin Chrystusa, zarówno dzień, jak i  rok, pozostają nieznane. Dlaczego więc właśnie 25 grudnia utrwalił się w ludzkiej świadomości na setki lat? Dni od 17 do 23 grudnia były w dawnym Rzymie świętem ku czci Saturna, boga światła, czasu i rolnictwa. Tym samym Jezus, Bóg-człowiek, został przeciwstawiony dawnemu bóstwu, a z myślą o ludziach przyzwyczajonych do świętowania w tym czasie utworzono nowe święto.

Oprócz tego istnieje również wiele innych teorii mówiących, że Boże Narodzenie nie powinno odbywać się zimą. Jedna z nich zawarta jest w Biblii. Według niej czas, w którym narodził się Jezus, był bardzo dogodny dla pasterzy, którzy mogli przebywać ze swoimi owcami nocą na zewnątrz. W Betlejem, mimo klimatu znacznie cieplejszego niż europejski, grudniowe noce są zbyt zimne, by umożliwiały swobodny nocny wypas owiec.

Na polskim gruncie

Wprawdzie samo święto ma swe źródło w starożytnym Rzymie,  jednak wraz z rozwojem chrześcijaństwa rozprzestrzeniło się na cały świat, by w każdym miejscu ewoluować, zmieniać się i przyjmować coraz nowsze elementy. W dawnej Polsce, aż do XIX wieku, czas świąt Bożego Narodzenia znany był jako Gody. Nazwa ta wiązała się z momentem, w którym godziły się ze sobą dwa lata – stary i nowy. Okres przed Godami był to czas Adwentu, podczas którego ludzie przygotowywali się duchowo do nadchodzących uroczystości, które rozpoczynała Wigilia. W ten dzień mężczyźni szli złowić rybę lub upolować coś w lesie, natomiast kobiety przygotowywały potrawy. Istotną rzeczą było przygotowanie nieparzystej liczby dań i zadbanie o to, by liczba biesiadników była parzysta.

Wigilia stawała się ponadto czasem, w którym na ziemi pojawiały się dusze z zaświatów, w tym nieżyjący już członkowie rodziny; dlatego konieczne było zostawienie wolnego miejsca przy stole. Podczas tej wyjątkowej kolacji wszystko łączyło się w jedność, żywi ze zmarłymi, ludzie ze zwierzętami i roślinami. Żeby zapewnić domostwu dostatek żywności i zdrowie, zabronione było wstawanie od stołu i odkładanie łyżek przed zakończeniem wieczerzy.

1 2

Święta znane i nieznane, czyli kolację wigilijną czas zacząć!
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.