Technika Pomodoro

czwartek, 26.11.2015r.
Autor: napisał/a 17 artykułów.

pomodoro1Co dalej?

Twórca techniki zaleca zrobienie dłuższej przerwy, trwającej minimum 15 minut, po wykreśleniu czterech najważniejszych rzeczy do wykonania. Należy jednak pamiętać, aby po upływie pół godziny powrócić do dalszej realizacji celu – wykreśleniu wszystkich punktów z listy.

Wiele osób na samym początku popełnia kilka zasadniczych błędów. Ważne jest, aby nie przerywać swojej pracy oraz nie zatrzymywać minutnika. Technika ta zakłada jak najszybsze wykonanie zadania przy maksymalnej koncentracji, a niespodziewana zmiana zaburza ten proces. Każde zadanie, które od samego początku wydaje się trudne i wymagające więcej uwagi, warto podzielić na mniejsze części, poświęcając kilka sekcji czasowych na jego wykonanie. Istotne jest również to, aby cała partia czasowa – tzw. pomidor – była wypełniona. Jeśli więc dana czynność zostanie ukończona przed upływem przewidzianego na nią czasu, to powinno się rozpocząć kolejne zadanie z listy.

Oczywiście pomidor nie musi być restrykcyjnie przestrzegany. Kiedy wpadniemy w wir pracy, możemy kontynuować pracę mimo dzwonka na przerwę. Osoby bardziej wprawione w stosowaniu techniki Pomodoro z czasem zaczynają zdawać sobie sprawę, że nie tylko dana sekcja jest ważna, ale istotne są też pięciominutowe przerwy, które sprawiają, że mózg ma chwilę wytchnienia.

Podsumowanie

Technika Pomodoro z czasem zaczyna przynosić efekty. Organizm nie wydaje się już tak przeciążony obowiązkami, a same czynności są realizowane lepiej i skuteczniej. Cirillo nie tylko znalazł sposób na efektywniejszą pracę, lecz także na nieodkładanie spraw na później, co pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu i stresu w przyszłości. Dłuższe stosowanie Pomodoro ułatwia wprowadzanie nowych nawyków w życie oraz pomaga w szybszym skoncentrowaniu się na każdej aktualnie wykonywanej czynności. Współcześnie jest używana przez większość ludzi sukcesu, którzy nie tylko cenią sobie swój czas, ale również własną pracę.

 

Agnieszka Bielecka

 
Redakcja: Anna Purowska
Redakcja Językowa: Joanna Kaczerzewska
Redakcja graficzna: Kinga Parcheta

1 2

Technika Pomodoro
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.