Wirusy – takie małe, takie groźne

czwartek, 03.07.2014r.
Autor: napisał/a 12 artykułów.

wiarusy2Wirusy to najmniejsze cząsteczki organiczne zbudowane z materiału genetycznego i otoczki białkowej. Nie zalicza się ich do organizmów żywych, ponieważ nie prowadzą procesów życiowych – nie mają zdolności samodzielnego rozmnażania się, nie zachodzi u nich metabolizm, nie rosną. Aby się powielić, wykorzystują obce komórki i podporządkowują je własnej informacji genetycznej. Zakażenia wirusami nie uniknie żaden organizm – od bakterii po człowieka.

Zakaźna cząstka

Łacińskie virus znaczy ‘jad, trucizna’. Nazwa ta wzięła się od chorobotwórczego działania wirusów – u osoby zainfekowanej wywołuje chorobę lub, w skrajnych przypadkach, śmierć. Poza komórkami żywicieli wirusy występują pod postacią wirionów – pojedynczych podstawowych komórek zdolnych do infekowania i zachowania swoich właściwości przez wiele lat, nawet w nieprzyjaznym środowisku. Przykładem może być odnaleziony na Syberii w warstwie wiecznej zmarzliny, 30 metrów pod ziemią, Pithovirus sibericum. Mimo że był zamrożony przez 30 tys. lat, nadal jest aktywny i atakuje otaczające go ameby.

Wirusy zbudowane są z nukleokapsydu, czyli płaszcza białkowego – kapsydu i kwasu nukleinowego zawierającego informację genetyczną niezbędną do replikacji. Wirusy, które uwalniają się z komórki przez pączkowanie (czyli odrywanie od komórki właściwej wirionów), zawierają osłonkę lipidową potrzebną do dalszego infekowania.

Klasyfikacja wirusów

Wiriony systematyzowane są na podstawie symetrii. Wyróżniamy:

  • kubiczne – wirion ma kształt bryły foremnej, najczęściej dwudziestościanu;
  • helikalne – posiada wirowato zawinięty nukleokapsyd;
  • złożone – niedające się zaliczyć do pierwszej ani drugiej grupy.

Wirusy dzieli się także na bakteriofagi, zoofagi i fitofagi. Każdy z nich zakaża inny rodzaj organizmów. Pierwsze z nich są bardzo rozprzestrzenione w przyrodzie. Znajdują się w ludzkich wydzielinach i wydalinach, a także w glebie, wodzie, ściekach, gdzie oczyszczają środowisko z bakterii. Atakują głównie chorobotwórcze bakterie. Zoofagi to natomiast chorobotwórcze wirusy ludzkie i zwierzęce, znajdujące się w wydzielinach i wydalinach, wywołujące np. grypę. Fitofagi atakują rośliny, a rozprzestrzeniają się za pośrednictwem owadów i zarażonych nasion. Są przyczyną strat w rolnictwie, ponieważ zarażone plony trzeba zniszczyć. Dotychczas nie opracowano sposobu ich zwalczania.

1 2

Wirusy – takie małe, takie groźne
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.