Wydawanie książki od kuchni

czwartek, 08.10.2015r.
Autor: napisał/a 4 artykułów.

Ksi  ki_stareJeżeli wierzyć medialnym doniesieniom, poziom czytelnictwa w Polsce od paru lat dramatycznie pikuje w dół. Badania Biblioteki Narodowej z 2014 pokazały, że aż 56 proc. respondentów nie przeczytało ani jednej książki w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Z drugiej strony, wielu z nas wymienia wydanie własnej książki jako jedno ze swoich marzeń. Kto by nie chciał przeżyć kariery od zera do bohatera, napisać słynną, docenianą na całym świecie serię?

Jak się do tego zabrać?

Pierwszym krokiem po wpadnięciu na genialny pomysł, o czym ma być nasza książka, jest znalezienie odpowiednich trzech lub czterech wydawnictw. Fragment swojego dzieła wysyłamy tradycyjnie pocztą lub mailowo. Ważne jest, żeby wybrać nieprzypadkowe oficyny. Czyli analogicznie – nie piszemy wiadomości z propozycją wydania tomiku poezji do superNOWEJ, tak samo jak nie proponujemy współpracy przy wydaniu książki kucharskiej Karakterowi. Warto też nie zapominać o aspektach pozaliterackich. Oprócz tego, że nasze dzieło musi być dobrze napisane, ważne są również obowiązujące trendy, rozpoznawalne nazwisko, możliwe sposoby promocji. Znacznie zwiększają one szansę na pozytywną odpowiedź z wydawnictwa, a więc i na sukces naszej twórczości.

Proces redakcyjny

Pomyślna wiadomość ze strony wydawnictwa to zaledwie zalążek sukcesu. Przed przystąpieniem do wspólnej pracy następuje burza mózgów – czy mamy takie samo wyobrażenie o publikacji? Formuje się zarys książki oraz spis treści, który często jest podstawą do podpisania umowy określającej udziały pisarza i zasady promocji. Bywa, że przed rozpoczęciem pisania właściwego tekstu wysyłana jest pojedyncza część manuskryptu lub pierwszy rozdział. Jest to czas, kiedy wydawnictwo może udzielić twórcy parę wstępnych rad i uwag.

Następnie nadchodzi czas intensywnej, gorączkowej pracy nad książką. Autor ma kilka miesięcy na wstępne skończenie tekstu. Nasze dzieło przechodzi etapy – gruntownej redakcji, ponownej redakcji wespół z autorem i ostatecznej korekty technicznej i merytorycznej, która kończy się naniesieniem poprawek. Omawiany jest projekt okładki oraz układ graficzny, wybór materiałów (papier, techniki drukarskie, sposób oprawy), dostosowanie ilustracji do druku.

1 2

Wydawanie książki od kuchni
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.