Zdrowa manipulacja

czwartek, 10.09.2015r.
Autor: napisał/a 35 artykułów.

ZdrowaManipulacja_2_MCW supermarketach wybieramy więcej produktów nieprzetworzonych, warzywa kupujemy od lokalnych hodowców, a na przeziębienie stosujemy domowe sposoby. Tylko czy podporządkowanie wszystkim żywieniowym zasadom rzeczywiście gwarantuje zdrowie i wieczną urodę?

Krok naprzód

Z jednej strony może się wydawać, że bary szybkiej obsługi czasy świetności mają już za sobą. Z ulic i parkingów znikają budy z kebabami lub hamburgerami. Z drugiej jednak strony restauracje typu McDonald’s nadal nie świecą pustkami. Stołują się w nich całe rodziny, grupki znajomych i samotni biznesmeni. Są oni odporni na trwające od kilku lat propagowanie zdrowego stylu życia.

Rewolucja na talerzu rozpoczęła się w 1986 roku, kiedy Carlo Petrini sprzeciwił się powstaniu baru McDonald’s przy Schodach Hiszpańskich w Rzymie. Zapoczątkował tym samym nie tylko dyskusję na temat dobrej żywności, lecz także ruch społeczny Slow Food, na którego czele stanął właśnie Petrini. W Polsce moda bycia fit i eko króluje od kilku lat, w ciągu których otwarto specjalistyczne sklepy, restauracje, eko-przedszkola, przychodnie z holistycznym podejściem do człowieka i siłownie. Powstały też magazyny, jak „Shape”, „Dbam o Zdrowie” i „Be active”, trenerzy personalni wydali poradniki i płyty z ćwiczeniami. Powolne zmiany ogarnęły też publiczne placówki – w przedszkolach zrezygnowano ze słodkich bułek w sklepikach i zabielanych sosów na stołówkach.

Z przeprowadzonych w 2014 roku przez Centrum Badań Opinii Społecznej badań wynika, że jedna trzecia Polaków stosowała w ciągu roku dietę, a jedna czwarta była na diecie eliminacyjnej. Respondenci najczęściej unikają cukru, tłustego mięsa i alkoholu. Pocieszające są również odpowiedzi dotyczące przyczyn przejścia na dietę. 36 proc. Polaków zmobilizowało się do diety, żeby schudnąć, drugim przyczynkiem okazała się dbałość o zdrowie, do której przyznało się aż 35 proc. ankietowanych. 34 proc. Polaków do diety zmusiły dolegliwości zdrowotne, dla 23 proc. ważne były zalecenia lekarzy.

Zjadać absurdy

Szklanka ciepłej wody z cytryną na czczo, później trening, a po nim śniadanie z pełnoziarnistych płatków – i tak codziennie, bez względu na urlop czy służbowy wyjazd. Trenerka i mistrzyni Polski w karate Anna Lewandowska na blogu hpba.pl namawia do podróży z potrzebnymi ziarnami i przyprawami, a do pakowania przekąsek poleca lunchboxy, z których nic się nie wysypie ani nie wyleje: Zawsze biorę ze sobą kurkumę, imbir, kardamon i cynamon. Dodaję je do potraw, bo działają odkwaszająco. Nie zapominam o zabraniu siemienia lnianego i oleju kokosowego, które pomagają w przypadku drastycznej zmiany diety w innym kraju.

Z kolei trenerka Ewa Chodakowska zachęca swoich fanów do pięcioposiłkowej diety w trzygodzinnych odstępach. Jadłospis udostępnia bezpłatnie na swoim Facebooku. Dla tych, którzy nie radzą sobie w kuchni z pomocą przyjdzie firma cateringowa. Haczyk? Owszem, jest – cena. Działająca w większości dużych miast firma „Wygodna Dieta” oferuje dzienne wyżywienie w cenie 49,9 zł – 59 zł.

1 2

Zdrowa manipulacja
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.