Zioło dobre na wszystko

czwartek, 30.04.2015r.
Autor: napisał/a 39 artykułów.

czystek1Na wybrzeżach Morza Śródziemnego i Afryki Północnej rośnie krzew o nazwie czystek, z łac. Cistus. Właściwości rośliny – której istnieje obecnie ok. 20 gatunków – znano już w IV w. p.n.e.; pito wtedy herbaty z dodatkiem żywicy czystka. Jego liczne korzystne właściwości sprawiły, że w 1999 roku krzew został wybrany na roślinę roku.

Właściwości czystka

Czystek jest bogaty w polifenole czyli związki fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym). Dzięki nim ograniczone zostaje wytwarzanie wolnych rodników, a układ odpornościowy organizmu zostaje wzmocniony. Polifenole mają także właściwości przeciwwirusowe, dzięki czemu pomagają m.in. w leczeniu opryszczki. Działają też przeciwgrzybiczno i przeciwzakrzepowo. Ważne jest, że zapobiegają uszkodzeniom DNA i chorobom wieku starczego. Dzięki działaniu przeciwhistaminowym polifenole zmniejszają reakcje alergiczne. Istnieją badania, z których wynika, że polifenole są 25-krotnie skuteczniejsze od witaminy E i 100-krotnie od witaminy C. Czystek rozpuszcza bakteryjny biofilm, co wpływa na wybielenie zębów. Roślina usuwa toksyczne metale ciężkie z organizmu, a przy długotrwałym stosowaniu zapobiega też chorobom niedokrwiennym serca. Działanie czystka jest również skuteczne w walce z chorobami skóry, takimi jak trądzik, łupież czy łuszczyca. 

Jak pić czystek?                                                                               

Przede wszystkim ziele rośliny powinno być cięte – a nie jak spotyka się w wielu sklepach – mielone, ponieważ widać wówczas, czy do czystka nie ma dodanych jakichś innych niepotrzebnych składników. Jeżeli chodzi o przygotowanie naparu, to do szklanki należy wsypać czystek w ilości zależnej od preferencji – przeważnie do dwóch łyżeczek. Całość trzeba zalać wrzątkiem i zostawić na ok. osiem minut. Ciekawym faktem jest, że tą samą porcję rośliny można zalewać kilka razy i za każdym razem smak powinien być mocniejszy.

czystek2Badania naukowe

Liczne pozytywne właściwości czystka potwierdzają badania naukowe. Jedne z nich zostały przeprowadzone już w 1999 roku, w Niemczech. W Instytucie Friedricha Loefflera przygotowano dwie próbki, a jedna z nich zawierała czystek. Zbadano żywotność wirusów wyrzucanych przez człowieka podczas kichania i udowodniono, że w próbce z rośliną było dużo mniej wirusów niż w próbce bez niej.

Inne badania przeprowadzono w 2005 r. Były one bardzo podobne do tych z 1999 r., a przeprowadzał je profesor Stefan Ludwig z Uniwersytetu Munster. Okazało się, że w próbkach bez czystka było ponad 100 razy więcej wirionów, czyli „komórek” wirusów.

Warte uwagi mogą być również obserwacje przeprowadzone na Uniwersytecie w Lipsku. Celem badania było ustalenie, dlaczego czystek działa skutecznie przeciw boreliozie. Dowiedziono, iż połączenie składników czystka, takich jak żywica, polifenole i olejki, ma niezwykłe działanie. Bakterie przenoszone przez kleszcze zostają oklejone i unieszkodliwione przez czystek.

Czystek jest bardzo zdrową rośliną, jednak trzeba pamiętać, że to zioło, i w związku z tym, by poczuć pierwsze efekty działania, należy go pić regularnie przez długi czas. Przy kupnie czystka warto postawić na droższą wersję – bio – gdyż tak zwany czystek nie-bio nie daje gwarancji odpowiedniego pochodzenia rośliny i najlepszej jakości.

 

Kasia Pacyga

 

Redakcja: Aleksandra Mazur

Redakcja językowa: Tomasz Tułasiewicz

Redakcja graficzna: Marta Wypych

Zioło dobre na wszystko
  • 0.00 / 5 5
0 ocen/y, 0.00 śr. ocen (0% punktów)

Komentarze Facebook:

Komentarze/y

Komentarze czasopisma:

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.